Çankırı Atkaracalar hangi boydan?
Bir rivayete göre burada yaşayan halk, Türklerin Karaca boyundan geldikleri için bu yerleşim yerine Karaca Köyü adını vermişler.
Atkaracalar nerenin ilçesidir?
Çankırı iline bağlı Atkaracalar ilçesi, Çankırı’nın kuzeybatısında yer almaktadır. Doğusunda Kurşunlu, batısında Çerkeş, kuzeydoğusunda Bayramören ve güneyinde Orta ilçeleri ile komşudur.
Atkaracalar anlamı nedir?
Yüzölçümü 486 kilometrekare, rakımı ise 1270 m.’dir. Atkaracalar isminin nereden geldiğine dair en kuvvetli rivayet ise şudur: Şimdiki Atkaracalar bölgesinde çok büyük bir ormanlık alan bulunduğu ve bu ormanlarda çok sayıda geyik bulunmasından dolayı Karaca Köyü denildiği söylenmektedir.
Çankırı ne zaman ilçe oldu?
1922 yılında Ilgaz Belediyesi ilçeye dönüştürülerek Çankırı iline bağlandı. 1925 yılında çıkarılan 1642 sayılı Vilayet İdaresi Kanunu ile livalar kaldırılıp vilayet haline getirilince Çankırı o gün vilayet oldu.
Atkaracalar kaç yılında ilçe oldu?
Atkaracalar, 4 Temmuz 1987’de ilçe, 1927’de ise belediye olmuştur.
Çankırı’nın kökeni nereden gelir?
Gangra ismi Klasik ve Luvi dönemlerine dayanan Anadolu yerel ismidir. Ancak eski bir Luvi ismi olan “Gangra” halk etimolojisine uygun olarak (halkın anlayamayacağı bir anlamı kendi dillerinde isimlendirmeye çalışmak) “çan” ve “kırık” kelimelerini kullanarak Çankırı’ya dönüştürülmüştür.
Çankırı’nın en büyük ilçesi neresidir?
İlçe, Çankırı’nın kuzeybatı tarafında yer almaktadır. Çerkeş, 986 km2’lik bir alana sahip olup, merkez ilçeden sonra Çankırı’nın en büyük ilçesidir.
Atkaracalardan sonra ne gelir?
Çankırı İli İlçeleri; Atkaracalar, Bayramören, Çerkeş, Eldivan, Eskipazar, Ilgaz, Kızılırmak, Korgun, Kurşunlu, Orta, Ovacık, Şabanözü ve Yapraklı.
Çankırı’nın Orta nüfusu ne kadar?
Çankırı ve ilçelerinin nüfusu 1. olarak belirlendi… Aralık 2023 sayımına göre Çankırı merkez nüfusu 98.574 oldu. İlçelere göre Orta ilçesi 16 bin 921 kişiyle 1. sırada yer aldı. Çerkeş 16 bin 909 kişiyle ikinci, Ilgaz ise 14 bin 271 kişiyle üçüncü sırada yer aldı.
Çerkeş nereye bağlıdır?
Çerkeş, Çankırı ilinin bir ilçesidir.
Kurşunlu nerenin ilçesidir?
Kurşunlu, Çankırı ilinin bir ilçesidir. Kuzeyde Bayramören ve Kastamonu illerini, doğuda Ilgaz ve Korgun, güneyde Şabanözü ve Orta, batıda ise Orta, Atkaracalar ve Bayramören ilçelerini kapsar.
Alaca karga anlamı nedir?
Jay, saksağan hariç, Corvidae familyasındaki orta büyüklükteki, sarı-kahverengi karga türlerinin genel adıdır. 10 monofiletik olmayan karga cinsini içerir: Aphelocoma, Calocitta, Cyanocitta, Cyanocorax, Cyanolyca, Garrulus, Gymnorhinus, Perisoreus, Podoces, Ptilostomus.
Çankırı il olmadan önce nereye bağlıydı?
Osmanlı döneminde Anadolu’da bir Livonya eyaletinin idari merkezi olan Çankırı, Cumhuriyet’in ilanından önce Kastamonu eyaletine bağlı bir sancağın merkeziydi.
Çankırı hangi mezheptir?
Çankırı, XIII. yüzyıldan itibaren Alevi inancının örgütlendiği bölgelerden biridir. Seyyid Hacı Ali Turabî, Seyyid Hacı Muradi, Mehemmed Abdal ve Cabbar Baba gibi tarihi karizmatik şahsiyetlerin liderliğinde bölgede yerleşik Alevi dini toplulukları yüzyıllardır öğretiyi temsil etmiştir.
Çankırı’yı kim fethetti?
Yüzyılın başlarında Emeviler’in düzenlediği akınlara rağmen alınamayan Çankırı, ancak 1074 yılında Süleyman Şah’ın komutanlarından Karatekin Bey tarafından fethedilebildi.
Çankırı hangi Türk boyundandır?
“Tekin” unvanından yola çıkılarak Karatekin’in, Memlük kökenli Kıpçak boyunun bir askeri olduğu ve Karahanlılar veya Oğuzlar’ın Kayı boyuna mensup olduğu ileri sürülmüştür.
Çankırı Korgun hangi Türk boyundan?
Bölge halkı, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında birçok kahramanlık örneği gösterdi. 1925’te Şapka Devrimi sırasında Mustafa Kemal Atatürk, Korgun’dan Kastamonu’ya taşındı. Korgun, adını bölgeye yerleşen Oğuzların Kargın boyundan almıştır.
Hangi boydan geliyorum nasıl öğrenirim?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Çankırı Kurşunlu hangi Türk boyu?
Günümüzdeki Kurşunlu Kalesi, “Andinata Kalesi” olarak da bilinir, Bizans döneminde inşa edilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Şehrin ilk temelleri kalede atılmıştır. Bizanslılardan sonra Anadolu’ya gelen “Comartlar” ve “Yazır” aşiretleri buranın gelişmesinden sorumlu olmuşlardır.